0499 422 134 (dag en nacht) info@coda-uitvaarten.nl

Begraven of cremeren

Begrafenis of Crematie?

Weet je eigelijk al of je begraven of gecremeerd wil worden? Dit blijkt ook na een overlijden soms een moeilijke vraag te zijn. Gewoon omdat er bij leven niet over gesproken is. Ook zie ik dat mensen kiezen voor cremeren in plaats van begraven, omdat ze de uitvaartdienst niet in de kerk willen houden. Ook als je de viering op een andere locatie houdt, is het bijna altijd mogelijk om op de gewenste begraafplaats begraven te worden. Zo kun je ook bij crematie kiezen voor een alternatieve locatie voor de afscheidsviering. Daarna kun je in ‘kleine kring’ de overledene naar het crematorium brengen. Of je zwaait met alle aanwezigen de overledene uit op zijn of haar weg naar het crematorium. Je ziet, er is in het begin toch veel te kiezen…

Grafmonument

Bij begraven is het (meestal) niet mogelijk meteen een grafsteen te plaatsen. Het graf moet eerst ‘inklinken’. Om geen onbekend graf te zijn, vraag ik meestal of er iemand een kruisje of dergelijks wil maken met de naam en datum erop van de overledene. Vaak is er wel iemand onder de nabestaanden die het fijn vind om wat te kunnen maken. Het gaat er niet om een perfect kunstwerk te maken, maar iets wat vanuit het hart en handen komt.

Ik heb geen samenwerkingen met grafsteenhouders. Je bent geheel vrij in de keuze met wie je in zee wilt gaan. Maar indien gewenst kan ik mijn ervaringen met je delen en een aantal grafmonumentkunstenaars aanbevelen.

Asbestemming

Na de crematie moet de as wettelijk nog een maand in het crematorium blijven. Daarna is er de gelegenheid een afspraak te maken om de asbus op te halen. Je mag de asbus mee naar huis nemen en dan verder kijken wat voor bestemming je de as wilt geven. Voor asbestemming zijn vele mogelijkheden. Bij twijfel kun je de as ook nog tot een half jaar in het crematorium laten staan.

Tijdens ons nagesprek kan ik een aantal mogelijkheden voorleggen voor asbestemmingen.